De beste løpeskoene og hvor de er å finne

Enten du er aktiv løper, eller du fortsatt prøver å overtale deg selv til å komme deg ut av døra, så er det én sentral ting som alle løpere trenger, gode løpesko. Skoene kan ha mye å si for hvordan løping føles, og hvordan det belaster beina dine, og kan være med på å forebygge skader og lignende. Så hva slags sko bør du skaffe deg, og hvor kan du finne dem?

Bli kjent med deg selv

Det er lett å tenke at det finnes én perfekt type løpesko som fungerer for alle, men slik er det ikke. Det er nemlig mye du må tenke på for å finne ut hva som passer deg best, og for å finne det beste paret med løpesko. Det meste kan samles opp i tre spørsmål:

  • Hvordan løper du?
  • Hvor løper du?
  • Hvor skal du kjøpe sko?

Hvordan løper du?

Løpestil er essensielt for hva slags sko som passer best. Løpestil er ofte tilknyttet hvordan fotbuen din ser ut, så dette kan skobutikken hjelpe deg med. Ellers kan du også undersøke merkene i sålene på et godt brukt par med løpesko. Løpestil deles ofte inn i normal-, over- og underpronasjon. Pronasjon vil si rullingen av foten som skjer når den treffer bakken. Ved normalpronasjon vil steget begynne på utsiden av hælen, for deretter å rulle fremover.

Foten ruller da automatisk litt innover, og dette er med på å dempe og dermed hindre skader. Flere løper i stedet med overpronasjon. Da ruller du foten for mye innover, og du trenger sko som stabiliserer dette dersom du skal unngå skader. Den minste gruppen er de med underpronasjon, også kalt suppinasjon. Da rulles foten utover i stedet for innover, og dette fører til lite støtdemping, som også må stabiliseres for å forebygge skader.

Hvor skal du løpe?

Løpesko er også tilpasset til forskjellige underlag. Dersom du skal løpe mye på asfalt vil du trenge sko med god demping som bidrar til å stabilisere føttene, da asfalt er et underlag som er hardt for føttene å løpe på. Dersom du i stedet foretrekker å løpe i for eksempel skogen, eller andre steder med ujevnt terreng, vil du trenge en helt annen type sko. Her trenger du nemlig sko med godt grep så du ikke snubler, i tillegg til at de må være mer solide.

Hvor skal du kjøpe sko?

Det finnes en hel rekke butikker som selger sko, men ikke alle vet hva de forskjellige skoene er laget for. Dersom du vil ha gode sko er dette helt essensielt, og hos vagabond kan du være trygg på at de har kontroll. Merket har eksistert siden 70-tallet, og har et utrolig bredt utvalg av sko. Nå er det også perfekt å handle, siden vi er midt i salgsesongen, og det er en rekke gode tilbud på sko.

Oppsummering

Det er mye du bør tenke på når du skal kjøpe løpesko, men det aller viktigste er nok å huske at selv om skoene var perfekt for noen andre, kan det være et annet par som er perfekte for deg.