Maraton i by og skog

Mosjon er for alle

Å løpe har mange fordeler for både den fysiske og den psykiske helsen. Det har blitt mer og mer vanlig å ta seg tid til å løpe i hverdagen, og det gjelder ikke bare for de som er veldig veltrente og er over gjennomsnittet interessert i sport og idrett. Løping gir positive effekter for alle, uansett vekt og alder. Å løpe betyr ikke nødvendigvis å ligge i hardtrening, det kan være så mye og så intenst som du vil, eller så kort og rolig som du vil. Jogging og mosjon er bra i alle former. Det er heller ikke slik at du må ha det nyeste og beste utstyret, selv om mange vil påstå at vi nå lever i en tid med for mye fokus på dyrt utstyr. Gode sko er nødvendig for å mosjonere, og spesielt hvis du trener på tredemølle eller asfalt.

Stor interesse for maraton og stafetter

De siste årene har vi sett en enorm interesse for maraton og andre løp. I nesten alle byene i Norge arrangeres det hvert år maraton og andre byløp. For eksempel har Holmenkollstafetten blitt veldig populær for enkeltpersoner, bedrifter og statlige organ. Da kan ansatte på de forskjellige arbeidsplassene melde seg på konkurransene i lag. Det er et veldig sosialt arrangement, og det skaper et fint fellesskap i storbyen på tvers av næringer.

Variert løping i skog og mark

Det er likevel mange som ikke liker å konkurrere i maraton i byer. Mellom Oslo og bymarka er det veldig kort avstand. Du trenger bare å sitte i en halv time på t-banen før du er ute i skogen, hvor du kan springe mange kilometer, til og med mil, uavbrutt i vakker natur. For de som foretrekker denne formen for løping, er det nødvendig å ta med seg en liten sekk. Du må da ta med mer enn én vannflaske, og et ekstra lag med klær til overkroppen. Hvis du skal innom flere hytter, og kanskje til å med overnatte etter endt løpetur, er det klokt å ta med seg en powerbank for å lade mobilen slik at du kan melde fra om at du er trygt fremme når kvelden kommer.

Asfalt eller skogstier?

Asfalt er ikke helt å foretrekke som underlag under beina, og for noen er det for mye styr og bråk i sentrumsgatene. Skogen er jo det vi nordmenn er så stolte av å bo nærme, og underlaget og landskapet du da springer i, er av mange grunner bedre enn by og bebyggelse. Mange vil påpeke at variasjonen i landskapet gjør at joggeturen blir mer interessant, og du får se fine tjern langs veien, høre fugler og kjenne den gode lukta av grønne planter.